Meteen naar de inhoud

Meer over Tincturen…

Net zoals je van een bepaald kruid een thee kunt ‘trekken’, kun je ook van een kruid een tinctuur trekken. Thee moet je eigenlijk dezelfde dag nog gebruiken; tinctuur daarentegen is enige jaren houdbaar.

Bovendien worden bij een tinctuur door de alcohol nog andere stoffen uit het kruid getrokken dan alleen met water het geval zou zijn, zodat er een completer ‘plaatje’ van het kruid ontstaat.

Verse kruiden

GRADINKA Kruidentuinen gebruikt verse kruiden voor de tincturen, soms een gedeelte van het kruid (bloem, wortel) maar meestal het gehele kruid. Als medium gebruiken we de van zichzelf al geurige mispelblom brandewijn met  35 % alcohol. Tincturen vallen onder de voedingssupplementen: het zijn geen medicijnen en ze vervangen niet de noodzaak om gezond te leven, eten en drinken. Door de regelmatige inname van een aantal druppels tinctuur kan het lichaam een zetje in de goede richting krijgen, in de richting van herstel / balans herstellen. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd een herborist of (natuur)arts en vermeld het altijd wanneer je gebruik maakt van een tinctuur. Het kan namelijk zo zijn dat een tinctuur eenzelfde soort werking heeft als een voorgeschreven regulier medicijn, maar het kan ook juist tegengesteld werken.
Veel kruiden kunnen bijdragen aan een gezonde zwangerschap en/of bevalling, maar het is beter om voor de zekerheid geen tincturen te gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding, zonder overleg met een herborist of (natuur)arts.
Tincturen altijd buiten bereik van kinderen bewaren.
Aanbevolen dosering niet overschrijden.
Koel en donker bewaren.
Tincturen worden ook wel aangeduid met het symbool Ø.