Meteen naar de inhoud

Meer over Zalf en Balsems…

Over zalven

Olie, water en alcohol hebben een verschillend effect op de plant en trekken ook verschillende stoffen uit een plant. Bijvoorbeeld van de smeerwortel blijft de olie tamelijk helder, terwijl de tinctuur donker en slijmerig wordt.

Aangezien wij zoveel mogelijk de totale plant willen ‘vangen’ in een zalf, worden de kruiden voor de zalven van GRADINKA zowel getrokken op biologische zonnebloemolie, alsook op  brandewijn (= 35% alcohol, 65% water). Daarna worden de vloeistoffen samengevoegd. Verdere bestanddelen zijn lanoline en bijenwas. Lanoline zorgt ervoor dat de olie en waterbestanddelen goed samengaan en een mooie emulsie vormen.
Van mijn zus Astrid, die biologisch imkert, krijgen wij prachtige bijenwas die ervoor zorgt dat de zalf dikker wordt en goed smeerbaar is. Bovendien voegt bijenwas haar heilzame werking toe aan de kruidenzalf. Tot slot voegen we een passende  etherische olie toe die de werking van de kruiden aanvult en versterkt- en natuurlijk voor het lekkere luchtje!


Over balsems

De kruidenbalsems bevatten geen lanoline of tinctuur, maar bestaan uit kruidenolie en bijenwas, met daarbij niet één, maar een compositie van meerdere etherische oliën.

Medicinale werking

Alle kruidenzalven en -balsems van GRADINKA hebben een huidverzorgende én wondhelende eigenschap; daarnaast hebben zij elk een specifieke werking. De zalven zijn een paar jaar houdbaar, maar de medicinale werking is het eerste jaar het krachtigst. Koel bewaren en hygiënisch gebruik, (vooral de randen goed schoonhouden) verlengt de houdbaarheid. De ‘te gebruiken tot’-datum op het etiket is een gangbaar gemiddelde. Omdat bruin glas de zalf beter houdbaar maakt, verpakken wij de zalf het liefst in de ouderwetse bruine glazen potjes van 30 ml of 60 ml, maar voor het versturen als brievenbuspost hebben we nu ook platte blikjes van 30 ml.

GRADINKA maakt de volgende zalven:

Aardappelzalf, honingzalf en moerasspireazalf zijn in ontwikkeling, en binnenkort verkrijgbaar.

Gebruiksadvies

De zalf of balsem trekt langzaam in de huid en geeft op die manier langdurig bescherming. Met opzet is er geen extra water toegevoegd (zodat het meer een crème zou worden), want water doet crème snel bederven dus dan zouden er automatisch ook conserveringsmiddelen aan toegevoegd moeten worden, en dat doen wij liever niet. Maar, als je toch liever meer een crème wilt, kun je de zalf op een vochtige huid aanbrengen en zal zij sneller in de huid worden opgenomen.